La Biblioteca Pública Municipal de Benimodo fou creada l’any 1983 gràcies a la gestió de la primera corporació municipal democràtica instaurada després del franquisme, sent alcalde Manuel Bertí Pascual. Compleix, ara 40 anys. La biblioteca va estar inaugurada el 16 d’abril d’aquest mateix any pel president de la Diputació, Manuel Girona, el conseller de Cultura, Ciprià Ciscar i el delegat del Govern, Eugeni Burriel, en un acte que comptà a més de les autoritats municipals amb la presència de l’insigne poeta Vicent Andrés Estellés. Aquest centre cultural, anomenat Agència de Lectura Pública de Benimodo, va tindre com a primer bibliotecari Joaquín Ots Machí i com a primera ubicació les dependències de la planta baixa de la casa consistorial al carrer de Canalejas núm. 2, un espai de no massa grans dimensions però suficient per a començar a donar abast a la demanda lectora tan desitjada i necessària des de feia dècades. L’espai va estar dotat amb prestatgeries, taules i cadires de fusta per part de la Diputació, amb el 75% del pressupost i la resta a càrrec de l’Ajuntament, a la qual s’hagué d’afegir una important col·lecció de llibres de tota classe de gèneres literaris, que seria ampliada any darrere d’any amb l’ajuda de la Conselleria de Cultura i amb donacions de la Diputació de València. Durant un temps les funcions de bibliotecari passaren a mans de voluntaris locals aficionats a la literatura, per al 1991 fer-se càrrec de manera quasi permanent Josefa Lliso Lorente.
La biblioteca fou traslladada en 1996 a l’edifici de l’antic grup escolar del parc de Sant Felip Benici cantoner amb el carrer de Sant Cristòfol, que fins al moment actuava de sala d’exposicions municipal. La nova seu estaria constituïda per un espai molt més ampli i lluminós, que comptaria amb un fons bibliogràfic molt més extens i amb més dotació de prestatgeries i d’altres serveis, com ara la instal·lació d’ordinadors i l’accés a Internet, en atenció a l’objectiu prioritari de facilitar l’accés del ciutadà a la societat de la informació, per a així proporcionar-li modernes ferramentes de recerca i accés al document, a més a més d’atendre les seues necessitats d’oci i entreteniment. La biblioteca es va integrar a la Xarxa de Lectura Pública Valenciana el 9 de febrer de 2006, òrgan depenent de la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana, cosa que va permetre que tots els usuaris de l’agència de lectura benimodina tingueren accés a altres biblioteques valencianes.
L’octubre de 2007 fou traslladada a l’edifici multifuncional Casa de la Cultura, que havia estat inaugurada aquest mateix any. Consta d’una sala principal de lectura amb 120 m², d’una sala d’investigació i d’altra de dipòsits distribuïdes pel mateix edifici. L’Agència de Lectura de Benimodo compta al 2023 amb un fons bibliogràfic constituït per uns 14.100 volums, que integra monografies, obres de referència, publicacions periòdiques, llibres infantil i juvenils, audiovisuals (CD’s, pel·lícules…), documents electrònics, etc., i a més disposa d’una bona col·lecció de materials diversos com microfitxes, cartells, llibres de festes, etc. En aquest punt, cal destacar una secció de fons local amb obres d’autors i temàtica del poble.
La biblioteca també desenvolupa un paper important com a espai públic i lloc d’encontre, i ofereix el següents serveis: lectura en sala; préstecs personal, col·lectiu o interbibliotecari de llibres; recerques d’informació i referència sobre publicacions; serveis a l’escola; tallers d’animació lectora, tant per a xiquets com per a adults, així com clubs de lectura i contacontes; informació de temes locals; accés a les noves tecnologies de la informació —connexió a Internet— mitjançant el qual es contribueix al millorament de la capacitat d’informar i d’oferir nocions bàsiques d’informàtica; presentacions de llibres i xerrades; exposicions sobre autors valencians cedides per l’Acadèmica Valenciana de la Llengua; visites escolars; talleres de manualitats i actuacions culturals en general. A més a més, participa en campanyes diverses, com “Espanta la por” i en concursos, com el “Maria Moliner” del Ministeri de Cultura, amb el qual ha estat premiada en les edicions 2020 i 2021.
Text de Rafael López Andrada.