El Grup de Danses de Benimodo començà a gestar-se en 2011 arran de la participació d’una colla de balladors i balladores del poble en les danses celebrades en el transcurs les Festes Majors d’aquest any, incentivats, a més d’altres circumstàncies, per unes danses organitzades al carrer Major l’any anterior, després d’un llarg període de moltes dècades sense ballar. Efectivament, el ball de les danses, principal manifestació folklòrica valenciana, seria el punt de partida d’aquesta formació i Ernest Machí Solar, un benimodí format i component del grup de danses Alimara, el seu principal impulsor.
Al poc de temps, sota la direcció del mestre de ball, Ernest Machí, en 2012 va començar una escola d’aprenentatge i recuperació de balls populars que va tindre l’aula d’ensenyament a l’antic Casino Republicà, un local cedit per l’Ajuntament. Al respecte, mereix una especial consideració la recuperació per part del grup, d’alguns balls i músiques tradicionals que es donaven pràcticament per desaparegudes a Benimodo, com ara les danses, la jota benimodina, el bolero local i altres balls i cançons populars que cantaven i ballaven els avantpassats benimodins. En aquest sentit, cal significar la tasca desenvolupada pel grup de danses Alimara de la Societat Coral El Micalet de València, i en particular pels seus components Salvador Mercado i Fermín Pardo, que van prendre un especial interès en recuperar algunes de les cançons populars i religioses, així com balls tradicionals de Benimodo —sobretot la jota i el bolero— gràcies, entre altres coses, a la restauració d’una important gravació realitzada entre 1975 i 1976 a les germanes María i Encarnació Hervàs Ruiz, que col·laboraren amb els seus càntics.
A la recuperació i adaptació d’aquests balls tan significatius del folklore benimodí, el grup ha ampliat el seu repertori amb altres danses i balls lúdics pertanyents al valuós folklore musical valencià, com ara altres jotes, seguidilles, valencianes, fandangos, malaguenyes… A poc a poc, el grup fou consolidant-se i començà a intervindre en diversos actes i en la programació cultural del municipi, com la participació en la festivitat del 9 d’Octubre a partir de 2013, o bé, en les danses en honor a sant Antoni Abat que es ballen en aquest carrer des de gener de 2015. No obstant això, la formació es va presentar fora de la població en 2014, al participar en el II Aplec de Danses a l’Estil de la Ribera que es va celebrar a Alginet. Els components del grup també han actuat i intercanviat balls amb altres formacions, participant principalment en les danses populars celebrades a diverses poblacions: València, Castelló, Tavernes de la Valldigna, Massamagrell, Godella, Alfarb, l’Alcúdia, Almussafes…
En plena tasca de recuperació de tradicions i en un intent de restaurar i mostrar algunes de les danses que formen part de la nostra cultura, el Grup de Danses va incorporar nous elements i balls populars als actes festius de la població, com ara les tradicionals dansetes processionals. En aquest sentit, cal indicar que la processó a Sant Felip Benici de 2015 va comptar amb la participació d’un grup infantil que abillat amb les respectives peculiars vestidures va interpretar amb arcs florals el Ball dels Arquets i el Ball de les Cintes. També obriren aquesta processó el Ball dels Cabuts i altres balls populars, tots ells acompanyats musicalment per una colla de dolçainers i tabaleters. A més a més, el grup va incorporar en la processó del Corpus Christi de 2016 el simbòlic Ball de la Moma, una dansa popular valenciana de caràcter simbòlic, didàctic i religiós. El grup va mantenir la interpretació de totes aquestes dansetes i balls processionals des de la seua incorporació al programa festiu i religiós de la població.
L’agrupació també treballa pel retrobament amb els nostres costums i melodies. En aquest context, el grup també s’ha dedicat a recuperar i fomentar l’ampli ventall de músiques i tradicions populars, com ara el cant d’albaes i diverses peces de música tradicional amenitzades per la dolçaina i el tabal, que ha incorporat el Grup de Danses a partir de 2017 en el programa del festival A la fresca que organitza anualment cada estiu l’ajuntament de Benimodo. Al respecte, cal assenyalar també, que s’ha dut a terme la confecció de fanalets de meló per a ser passejats pel poble acompanyats de cançonetes populars.
La indumentària és altre referent important que cuida i ens mostra el grup, i que tracta de mantenir amb un semblant similar a les modes inspirades principalment en el segle XVIII.
Al cap d’uns anys treballant i vetlant pel folklore local, el Grup de Danses de Benimodo va formalitzar el col·lectiu i es va constituir en associació cultural el 29 de novembre de 2015 sota la presidència de Felip Gadea Fernández.