HISTORIAL DE LA BANDA “UNIÓ MUSICAL DE BENIMODO”
La Banda Unió Musical de Benimodo té el seus orígens en la primera meitat del segle XIX, i més concretament cal remuntar-se al 1844 per a trobar la seua acta fundacional. Aquesta primera agrupació es va desenvolupar al llarg del huit-cents i va formar una associació instructiva i recreativa sota la denominació de Corporació Musical. La banda estava integrada per un grup de gent entusiasta, un conjunt de músics que continuaren al llarg de totes aquestes dècades inicials amb la tasca difusora de l’art musical i amenitzaven qualsevol manifestació popular de festa cívica o religiosa, a més d’organitzar concerts a la plaça.
A principi del segle XX exerciren com a directors Augusto Cornelio Andrés, José Machí Miravalls, Bernardo Parejas Lorente, Francesc Vendrell Màs i Rafael Abad, fins a l’any 1924 en què es va fer càrrec de la banda José María ParejasMachí, fill del poble, compositor i director de prometedor futur, com anys més tard demostraria a Llíria, Bunyol, Santa Cruz de Tenerife, Cartagena, etc., entre d’altres bandes que va dirigir. En 1927 va portar la banda per primera vegada al Certamen de València i en 1948 va composar per als seus paisans l’Himne a Benimodo amb la col·laboració del poeta Enric Duran i Tortajada, que va ser autor de la lletra. Fins a la seua dissolució, a meitat dels anys trenta, la banda va estar dirigida per Evarist Roig i Alfredo Campos.
L’any 1946 es va constituir novament la Societat Musical, en reagrupar-se antics músics sota la direcció de Bernardo Alcover i més tard de José Cléries Oliver. En 1949 es va fer càrrec José Simón Gómez, amb el qual s’aconseguirendiversos premis als diferents certàmens que se celebraren als anys cinquanta a Bunyol, Alginet, Alberic, Oliva, etc., a més de participar al Certamen de València els anys 1955 i 1971. El treball del mestre José Simón va continuar endavant fins a la seua mort en 1977, motiu pel qual es van fer càrrec durant els anys següents els músics locals José Casp Ferrer i Sigfrido Usina Rodrigo.
En 1981, enmig d’un període de transformació de la Societat Unió Musical, es va fer càrrec de la banda el director José Salvador Huerta Ferrando, el qual va afrontar la nova etapa amb una renovada plantilla de joves músics i una prometedora Escola de Música. Sota la direcció del mestre Huerta la banda va obtenir els següents premis:
- – Primer Premi i Menció d’Honor de la Segona Secció del Certamen Internacional de Bandes de Música Ciutat de València en 1995.
- – Primer Premi i Menció d’Honor de la Tercera Secció del Certamen Internacional de Bandes de Música Ciutat de València en 1989.
- – Segon Premi de la Tercera Secció del Certamen Internacional de Bandes de Música Ciutat de València en 1988.
- – Tercer Premi de la Primera Secció del Certamen Nacional de Bandes de Música de Múrcia en 1996.
- – Tercer Premi de la Segona Secció del Certamen Internacional de Bandes de Música Ciutat de València en 2008.
L’any 2009, la banda va entrar en una nova etapa sota la direcció del mestre Jesús Perelló Fuster, caracteritzada pel dinamisme artístic i la diversitat de concerts. Amb aquest director, la banda va ser guardonada amb el
– Primer Premi del IV Certamen Nacional de Bandes de Música de Cine «Ciutat de Cullera» en 2013.
En 2016 es va fer càrrec de la direcció de la banda el mestre Adrián Garrido Belda. Amb aquest director es va aconseguir el
– Primer Premi del X Certamen «Villa de Dosbarrios» (Toledo) en 2018.
A més d’oferir i participar en gran quantitat de concerts i festivals a municipis de Castelló, València i Alacant, la banda també ha realitzat importants actuacions d’àmbit nacional: gira de concerts per la província d’Àvila els anys 1989 i 1990, i en poblacions de Granada (1997), Tarragona (1999), La Corunya (2005) i Toledo als anys 2002 i 2003, aquesta última amb la Banda Juvenil de la Unió Musical. La banda va actuar novament a la vila de Madrigal de las Altas Torres (Àvila) en 2016. També va intervindre com a banda convidada al Festival Internacional de Loures, a Portugal, en les edicions celebrades als anys 1990 i 1995. Ha realitzat diverses gravacions, entre les quals destaca l’efectuada a Televisió Valenciana – Canal 9 en 1991. La seua activitat també s’estén a l’àmbit de la música festera, on ressalta el primer premi aconseguit a Villena (Alacant) en aquesta modalitat, l’any 2004.
A més de realitzar anualment un variat programa d’activitats socioculturals, la Unió Musical de Benimodo compta també amb l’Orquestra Simfònica, Banda Juvenil, Grups de Cambra, Piano i la seua pròpia Escola de Música. Cal assenyalar també que duu a terme activitats lúdiques que afavoreixen la participació i el gaudiment dels seus membres. A més de la seu tradicional de la societat, ubicada a la plaça de Machí, la banda compta des de 2006 amb la Casa de la Música, unedifici dotat amb aules, sales d’assajos i la infraestructura necessària per a una millor pràctica i ensenyament de la música. Actualment, la banda està dirigida per Adrián Garrido Belda i l’associació està presidida per Juan José Serrano Primo.
Per a més informació es pot consultar el seu blog i Facebook: