HISTÒRIA
La Confraria del Sant Sepulcre de Benimodo, té el seu origen en la processó del Sant Enterrament que se celebra el Divendres Sant. Al principi la imatge de Jesús Jacent era portada en processó pels homes del nostre poble.
Amb el pas dels anys això va decaient, fins que arriba un moment en què aquesta imatge gairebé no pot eixir al carrer. Davant aquest fet, un grup de joves, amb el suport del Sr. Cura-Rector D. Cessar García Tejidot, decideixen formar un grup que s’encarregue d’aquesta processó i que després acabaria convertint-se en la CONFRARIA DEL SANT SEPULCRE DE BENIMODO.
Aquesta es funda el 26 de gener de 2010, amb la finalitat de donar major solemnitat i rellevància al que són els actes de Setmana Santa i sobretot a la Processó del Sant Enterrament.
Aquesta Confraria es funda canònicament el 16 d’octubre de 2013, amb l’aprovació de D. Carlos Osoro, Arquebisbe de València.
El seu president és Miguel Ángel Vegas Cardona i té la seua seu en la Parròquia “PURÍSSIMA CONCEPCIÓ” de Benimodo, plaça Sant Bernat nº 2.
ACTES
– Pregó de Setmana Santa
És el que dóna inici a la Setmana Santa. Se sol celebrar el Divendres de Dolores. Hi ha un mantenidor i col·labora la Coral Polifònica de Benimodo.
Fins al dia de hui els mantenidors han sigut:
- Any 2011- D. José Ribes Perea, cura-rector que va ser d’aquesta.
- Any 2012- D. Rafael López Andrada, cronista oficial de Benimodo
- Any 2013- D. Vicent Donat
- Any 2014- D. Salvador I. Cebolla Marades, sacerdot
Es desenvolupa en la Parròquia «Puríssima concepció»
– Diumenge de Rams
Celebrem l’entrada del nostre Senyor Jesucrist a Jerusalem.
Els confrares van amb les seues vestes, i porten palmells i rams d’oliveres, recordant les aclamacions i alegria del poble d’Israel davant l’entrada de Jesús a Jerusalem. Va des de la Plaça Machí fins a la parròquia.
– Dijous Sant
Solemne Eucaristia, amb la participació dels membres de la Confraria, i cantada per la Coral Polifònica de Benimodo.
– VIA CRUCIS
Se celebra en la nit del Dijous Sant, després de l’Eucaristia.
El seu itinerari són els carrers del nostre poble, amb la imatge de Jesús crucificat a coll dels confrares i amb cants que es remunten als nostres ancestres.
Aquesta pràctica del VIA CRUCIS (camí de la creu), pretén recordar el camí que va seguir el nostre Senyor Jesucrist des de casa de Poncio Pilato, fins al lloc anomenat en hebreu «GOLGOTA» i que en llatí «CALABERA«, on el crucificaren.
Aquesta pràctica es remunta al segle XV, però és en el XVI i XVII, on aconsegueix el seu major auge (fins als nostres dies), i es fixen les catorze estacions tal com les coneixem hui.
Els propagadors d’aquesta devoció es creu que van ser els pares franciscans, sobretot a través d’un llibre de LEONARDO PORTOMAURICIO, titulat «EL VIACRUCIS *EXPLANAT» (1730), que va ser traduït a diversos idiomes.
– Processó del Sant Enterrament
Se celebra l’anomenat DIVENDRES SANT i en ella es processiona la imatge del Crist jacent (talla dels anys quaranta, de gran realisme), en un anda en forma d’urna on va la imatge i que és portada a coll pels mateixos confrares. L’actual anda-tro va ser donat per la família GARCIA-USINA, l’any 2008.
– Dissabte Sant
Al matí se celebra una oració al costat de la Mare de Déu i la imatge del Crist jacent.
A la nit se celebra la Solemne Vigília Pasqual, d’on naix tot l’ésser de l’Església, doncs els cristians creiem que en aquesta nit va ressuscitar el nostre Senyor Jesucrist. En ella es beneeix i encén el ciri Pasqual, que representa a Jesucrist, llum que guia a l’Església i els homes, i que serà encés en batejos i funerals, i que romandrà encés durant tota la Pasqua (des de Dissabte de Gloria-Diumenge de Resurrecció fins al Diumenge de Pentecostés.
– Diumenge de Resurrecció o Diumenge de Pasqua
És el diumenge de l’alegria, en ella se celebra la trobada entre la Santíssima Mare de Déu i el seu fill Jesús Ressuscitat.
En aquesta processó la Mare de Déu va per un recorregut, fins a arribar a la Plaça Machí, on se celebrés la trobada, acompanyada per les dones del poble i les dones pertanyents a la confraria, cantant cants marians.
Per un altre camí, que porta també a la plaça Machí, va la imatge de Jesús Ressuscitat. Aquesta imatge va acompanyada pels confrares homes i altres homes del poble, s’acompanya amb cants també.
En trobar-se ambdues imatges, és una gran explosió d’alegria, es deixen anar colomes, es tiren caramels (que són recollits pels assistents a l’acte), i la banda de música de la “unió musical de Benimodo” toca amb alegria.
VESTIT
El vestit o vesta, és una túnica negra, amb el cíngol blanc i porta un capirot també negre, amb un brodat de la creu de Jerusalem i la imatge del Crist jacent.
Enllaç Blog oficial de la Confraria del Sant Sepulcre